Dodgebollturnering

Idag i skolan så hade vi en dodgebollturnering. Då kanske ni undrar vad dodgeboll är? Det är två lag som tävlar mot varandra. Man står med ena foten mot sargen/väggen. När domaren/läraren säger 123 DODGEBOll så springer man fram och försöker ta en eller flera bollar som ligger i mitten av planen. Sen är det bara att skjuta på det andra laget. blir man träffad så går man och sätter sig. Man får komma ut igen när Någon som fortfarande är ute på planen eller personen själv har tagit lyra. Om man tar bollen själv så får bara den personen gå ut igen, men om någon på plan tar lyra så får hela laget komma ut.
Det var år 7-9 som spelade. Vi var indelade i 12 olika lag som tävlade mot varandra. Tyvärr så förlorade "mitt" lag alla tre matcher... Kommer inte ihåg vilket lag som vann.

Film och boktips

Boktips: (om man gillar fantasy)
Margit Sandemo:
Sagan om isfolket
De svarta riddarna

Legenden om ljusets rike

Michelle Paver:
Vargbröder
Havets fångar
Demonernas port
Jagad av klanerna
Ondskans schaman
Vålnadernas berg


Lene KaaberbØl:
Skämmerskans dotter
Skämmartecknet
Ormens gåva
Skämmarkriget
Silverhästen
Hermelinen
Isfågeln


Cornelia Funke:
Tjuvarnas herre
Drakryttaren
Bläckhjärta
Bläckmagi
Bläckdöd

C.S. Lewis:
Narnia-Min morbror trollkarlen
Häxan och lejonet
Hästen och hans pojke
Caspian - Prins av Narnia
Kung Caspian och skeppet Gryningen
Silvertronen
Den sista striden

Naomi Novik:
Hans majestäts drake
Jadetronen
Svartkrut och eld

Christopher Paolini:
Eragon
Den äldste
Brisingr

Jean M Auel:
Grottbjörnens folk
Hästarnas dal
Mammutjägarna
Stäppvandringen
Nionde grottan

Michael Balke:
Dansar med vargar

Filmer:
Sagan om ringen
Sagan om de två tornen
Sagan om konungens återkomst
Chocolat
Björnbröder
Robin Hood-Men in tights
Stardust
Kalle och chokladfabriken
Pirates of the Caribbean-Svarta pärlans förbannelse
-II-- Död mans kista
-II--Vid världens ände
Radio
Shanghai Noon
Shanghai nights
Dansa med vargar
Narnia-Häxan och lejonet
Narnia-Prins Caspian
Nims Island
Mamma Mia
Dr Dolittle
(4 filmer)
The mask of Zorro
The legend of Zorro
King Arthur
Evan den allsmäktige
Bruce den allsmäktige
Ice age
Ice age 2
Ice age 3 (The dawn of the dinosauros)
Natt på museet
Natt på museet 2

Det blev några filmer och böcker. Kom gärna med förslag själv. Om ni undrar vad en film handlar om så kolla upp det själv eller fråga mig. De böcker eller filmer som är i fet stil är serier. Dom står i rätt ordning. kommer snart med fler bok och filmtips. Skall läsa och se på några filmer nu på lovet. Hejdå!

Från Göteborg och Kålle

Naturhistoriska museet
På måndagen så var vi på Naturhistoriska museet. Det blev inte så många bra bilder.

Några fosiler...

Äntligen en bild på Akena!

Innan vi åkte:

Hur kan någon vara så dum och ställa en tvättkorg i min fåtölj?

Jag skall allt ta den boven!

Jag går bort till mommen istället.

(På väg till Göteborg) Jag tänker inte vara med på kort när ni tvingar mig att vara ute i det här vädret.

Vad är detta? Säger nog både Shax och Akena.

Får jag leka med den matte?

Jag går väl och lägger mig istället.

Angelas katt Sotis.

Håkan

Angela

Kålle:
Lite läskigt. Men jag är ju så nyfiken. Vad skall jag ta mig till

Jag går väl fram och kollar då. Scarry.

Nu kom det nån ny. Tror du att han har godis?

Kanske.

Mums, skor!

Borta bra men hemma bäst

Nu skall jag skriva på den här bloggen också...
I nättras klockan ett så kom vi hem igen med Kålle. Kålle är en liten minigrisgalt på 2½ månad. Han är jättesöt och till och med mindre än Akena. Förutom på bredden:) Jag skall antingen lägga upp bilder på honom senare ikväll eller imorgon. Jag får se när jag får tid. Var inne och köpte ett täcke till Pussie på hööks också. Lite stort, men jättefint!!!

På vägen hem igen så var det bättre väder och jag satt och läste med en sovande Akena i famnen och "You don´t know" med Milow på hjärnan. Väldigt skönt. Den här gången så kunde Akena iaf ligga på lite olika sätt.  Det finns väl inte så mycket mer att säga. Var hemma från skolan idag och vilade upp mig. Det har börjat två nya praktikanter hos oss nu. Två killar som går på Södervärnskolan. Vad jag har hört från mamma och pappa så har dom varit duktiga. Kan inte garantera detta själv eftersom jag sov till tio...

Nu skall jag gå ut och ge hästarna mat. Hejdå!


Göteborg dag 1

Nu har jag tid att sitta vid datorn. Har varit på IKEA och Hööks hela dagen. Eller vad man nu skall kalla det. Vi vaknade vid elva i morse! Inte så konstigt när vi kom fram vid tre i nättras. Mamma hade sagt till Angela att vi inte skulle komma fram före ett i alla fall. Det gjorde vi  verkligen inte:). Det var snöoväder hela vägen och vi fick stanna flera gånger för att torka av vindrutetorkarna som inte funkade så bra. Jag sov en kort stund men de mesta av vägen så satt jag med Akena i famnen. Det var otroligt spännande med gatlysena och billjusen. Mot slutet så la hon sig till rätta i min famn och somnade. Hon är intre tung, men i längden blir hon det. Hon ville inte lägga sig på det andra benet heller eftersom hon skulle vara nära fönstret.

När vi kom fram så kom Håkan och Angela ner och hjälpte oss att bära in. När allt var uppe så släppte vi ut Shax, Håkan och Angelas Sibirien Huskey. Han tyckte att det var väldigt spännande med Akena som satt instängd i hans bur och morrade och fräste.

Sedan så fikade vi och gick och la oss. Alla somnade ganska fort.:)

Jag kanske skall berätta lite om vad vi gjorde igår i skolan. På morgonen hade vi spanska. Vi skrev upp kroppsdelarna och lekte sen att man tex skall lägga hand mot knä osv. Bodil (vår lärare) sa att hon skulle haft kameran med och ta kort. Hon skulle göra det nästa gång...
Sen så hade vi matte. Jag repeterade lite bråk inför ett prov vi skall ha. Det är procent och bråk som är med på provet. Sedan så hade vi slöjd. Jag har träslöjd nu och vi håller på att göra ett nyckelskåp innan vi får arbeta fritt. Jag är definitivt inte bra på träslöjd, men hittils så har det gått ganska bra. Så var det mat. Det blev stekt kycklingfilé med basilikasås och ris. Det var jättegott! Efter maten så hade vi engelska. Jag läste upp mitt arbete för läraren. I början gick det ganska bra, men som vanligt så blir jag så sabla nervös och sitter och stirrar ner i papperet fastän jag kunde texten. Efter det så hade vi svenska. Jag skrev klart en recension om Anne Franks dagbok och gjorde klart en känsloaffisch.

Det var nog allt från mig idag. Hejdå.

Rapport

Idag var jag i skolan igen. Skönt att vara tillbaka. Det blev ingen redovisning idag eftersomBodil inte hann med alla. Då får jag väl antagligen redovisa imorgon istället. Maten var faktiskt riktigt god idag, vilket jag inte hade trott.
Jag har precis packat klart det jag kan till Göteborgsresan imorgon. Vi skall åka till Göteborg för att köpa en miningrisgalt. Vi kommer då att bo hos min bror och hans fästmö. Jag får ta lite bilder därifrån och lägga upp på bloggen. Vi kommer hem igen natten till tisdag. Grisen kommer att heta Kålle. Våra andra grisar heter Pyret, Vitklöver, Lizzie och Piggy (passande på en gris...). Det är fyra jättemysiga grisar som älskar att bli klappade. Piggy kan även dansa (då snurrar hon ett varv runt), och "hopp". Då lyfter hon på framtassarna. En riktig cirkusgris:)

Några bilder på indianer....

Tre ridande indianer....

Sacagawea. Hon var tolk och vägvisare åt Lewis och Clarks expedition bärandes ett barn på ryggen. Hon är med i Natt på museet.

Uppdatering

Så, nu får jag äntligen sitta vid datorn igen. Mamma håller på med bokföring... Vi kan väl börja med i måndags. Förkyld och var hemma från skolan. Det har börjat en praktikant hos oss. Alexandra heter hon. En jättemysig tjej. Hon är van vid djur och rider själv:), men hönsen är inte så roliga:) Fastän det är dom som kan skada en minst av alla våra djur. Sen tror jag inte det är så mycket mer att säga. Hade en jädra träningsvärk efter barbackaridningen. Fick gå med jättekorta steg:P

Igår så var jag och Alexandra ute med två av gotlandskaninerna. Jag hade Ferri och Alexandra hade Sleiar. Sleiar är en av Ferris och Irjas (vår andra gotlandskanin) ungar från förra året. Tusse, min ena katt var självklart i närheten hela tiden och låg ibland och spanade på Ferri som är några centimeter större än Tusse. Tusse låg där och var mallig ända tills Ferri tog ett skutt mot han. Då for Tusse iväg med svansen mellan benen och Ferri efter sig. Då var det kattjakt och inte kaninjakt:D Jag och Alexandra stod och garvade åt dem.
Vi passade även på att gosa med grisarna och Totte. Totte är vår största tupp, en orpington. Han väger ungefär fem kilo men är den snällaste och mysigaste tuppen. Alexandra inspekterade klor, kam och skägg och fick se på tungan.
Var hemma från skolan eftersom jag fortfarande var så fökyld. Hade fortfarande träningsvärk.

Och så till slut idag. Var fortfarande hemma från skolan. Lisa var här på eftermiddagen och vi borstade och gick på promenad med hästarna. Under promenaden så blev det endel ledarskapsövningar. Det innebär att man tränar hästen att lyssna bättre från marken. Det blev endel backningar, trav, halter och lite vändningar. Det blev lite extra koncentrationsträning när grannens pudel började skälla. Just då var Pussie inte 24 utan hon var 4 och steppade omkring och fånade sig.

Jag måste bara säga det att jag har kommit fram till att det finns tre olika förkylningar: När man är snorig och nyser mycket (som jag är nu), när man hostar mycket och när man är hes. Plus att man med alla förkylningar blir trött. Somnade på mammas och pappas säng i förrgår på eftermiddagen och sov där i typ två timmar. Suck.

Imorgon skall jag förhoppningsvis tillbaka till skolan igen. Då har vi först på morgonen fäktning, sedan So, sedan matte (Jippi. Jag var inte ironisk. Jag älskar matte), sen är det mat. Det blir falsk wallenbergare (hmm), potatismos, gröna ärtor och senapscream. Låter lite sådär gott. Lingonsylt brukar vara gott till. Efer maten så har vi engelska. Skall ha muntligt förhör om indianer. Vi håller på att jobba om Amerika och har fått välja varsitt "ämne" att forska om. Återkommer om hur det går. Dagen avslutas med hemkunskap.

Nu skall jag gå och lägga mig. Det blev en lång uppdatering;P. God natt

Haiti

Jag skall försöka lägga upp videon till We are the world här.


Och jag lyckades! Med hjälp av min bror Håkan.

Söndagen den 14 februari

Morgonen började helt fantastiskt. Snoret rann pga en j**a förkylning coh jag hade så ont i magen så att jag inte kunde stå upp. Jag hade satt min mobil på ringning till klockan sju eftersom jag hade en överraskning till mamma och pappa, men tro inte att jag vaknade av det. Klockan åtta vaknade jag och fick försöka kuta ner och fixa iordning den. Det gick inte så bra eftersom jag inte stå upprätt. Som tur var så blev både mamma och pappa glada över det. Ungefär trekvart senare så gick jag och mamma ner och gjorde iordning varm hemmagjord choklad med grädde i och så hade vi digestivekex och smörgåsrån till det.
Ungefär klockan 13 så kom Lisa ut och vi var ute och fixade med hästarna och red barbacka i snön. Härligt. Bilder och lite text från det finns här http://punoy.blogg.se.
Sen till kvällen så hade jag gjort iordning en hjärtantårta som jag garnerade med gelèhjärtan och toppad med en påse med chokladhjärtan från chokladaffären. Det var väldigt uppskattad. Det som vi märkte när vi tog bort folien runt chokladen var att det stod olika "kärleksbrev" på insidan av folien. Jag tänkte att jag skulle skriva upp texterna:

Your smile is like the dawn, it lights my heart - Ditt leende är som gryningen, det sprider ljus i mitt hjärta
You ask for the moon... I'll give you the sun and the other stars to - Du frågar efter månen... Jag ger dig solen och de andra stjärnorna
Warm me up in your arms - Värm mig i dina armar
Since I saw you, I'm crazy about you - Ända sen jag såg dig så är jag galen i dig
If you flee, I'll run after you up to the ends of the earth - Om du flyr så följer jag efter dig till världens ände
I need your kisses as the air to breathe - Jag behöver dina kyssar lika mycket som luften jag andas
No sweet thing is so sweet that you are - Ingen söt sak är så söt som du
I cannot find words, but my kisses are ready - Jag kan inte hitta några ord, men mina kyssar är redo.

Jag är inte särskilt bra på att översätta, men jag har gjort så gott jag kan. En del av dem är lite roliga men de flesta är bara fina. Usch, nu har jag kommit in i mysstämning:)!
Nu skall jag sluta att skriva och kanske spela lite sims istället:)
Hejdå

Jag och Gizmo


Det här är då alltså jag tillsammans med min storasysters hund Gizmo. Det är en Shetland Sheepdog. Det tog lite tid att hitta bilder på mig eftersom jag hatar att vara med på kort.

Presentation m.m.

  Jaha. Jag är en tjej på 13 år (fyller fjortis i år) och bor på en gård i Stenkyrka. Vi har kaniner, katter, höns, ankor, minigrisar  och så går det två hästar hos oss. På fritiden så rider jag, hoppar med kaniner och är med djuren.
  Nästa helg så skall vi till fastlandet och köpa en galt (grishane för er som inte vet) efter att vi har kommit fram till att vår är steril (inte kan få ungar eller hur man skall uttrycka det). Vi kommer då bo hos min bror och hans föstmö i Göteborg. Jag får ta lite bilder där och lägga ut:) Jag skall även passa på att gå och se i hästaffärer då. Skall bla. köpa ridbyxor, ländtäcke, fleecetäcke och reflexer. Vi får se hur mycket av det jag hittar och har råd till:)
  Nu kanske ni undrar så här och kommer kanske att tycka att jag är konstig när jag förklarar varför sidan heter Blid och Light. Men iaf, det är för att när jag var liten så började jag säga två konstiga ord och det kanske ni förstår är Blid och Light. Jag säger att det är mina låtsaskompisar, men mamma säger att det är mina hjälpare. Just nu använder jag dom som ursäkt för varför det alltid är mer i min godispåse än i mammas och pappas. Jag måste ju ha till tre och dom bara till två. Självklart blir det ju mer i min då.
  Ojdå, det här blev visst inte någon särskilt lång beskrivning som det egentligen skulle va. Nåja på den här sidan skall jag lägga ut bilder på mig, mina kompisar och självklart också djuren.
  Nu skall jag leta efter första bilden att lägga ut och se om jag hittar en snyggare bakgrund.
Kram

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0